Herfstkleuren vind je niet enkel terug op je wandeling door het bos of als je door het raam kijkt. Van goudblond tot roodbruin en diep donker, het zijn de kleuren die je vaak ziet schitteren in bieren. En dan heb ik nog niet over hun aroma’s en smaken, deze combineren moeiteloos bij vele herfstgerechten. Van zuur tot zoet, van strak tot rond, van licht tot krachtig en volmondig, het is een zalig seizoen om aan foodpairing met bier te doen.
Liefmans Goudenband – 8 %
Dit bier is in vele opzichten een bijzonder oud bruin. Maandenlang rijpt het zoetzure bier op lagertanks in de kelders van de brouwerij. De melkzuurbacteriën zorgen ervoor dat het bier in die tijdsspanne sterk verzuurt. De geweldig complexe neus, waarin vooral de aroma’s van karamel, rozijnen en donkere balsamico opvallen, weet meteen te verleiden. In de smaak is vooral de balans tussen zoet en zuur erg geslaagd. Zijn fijn zoetzuur karakter zorgt ook voor een lange houdbaarheid. Kortom, het is een bier dat met de tijd mooi evolueert qua smaak. Foodpairingtip: hertenbiefstuk met peer en Roquefort
Het zoetzure karakter van het bier vormt een geniale contrastpairing bij de Roquefort. Tegelijk matcht het qua aroma’s bij de peer en qua body bij de hertenbiefstuk
De brouwers hebben twee jaren lang gewerkt aan dit volmondige blonde bier. Na de hoofdgisting worden houtschilfers toegevoegd, waarop het bier gedurende 1 à 2 weken rijpt. Een duidelijke vanilletoets komt naar voren doordat de brouwers voor Amerikaanse eik kozen. Daarnaast ontdek je ook een accent van toffee, het hout werd namelijk licht geroosterd. Bewust maakten ze het bier niet te bitter, want bitterheid in combinatie met hout geeft een wrang smakend bier. Het bier is een eerbetoon aan de man die tijdens de 17de eeuw de herbergier en brouwer van de Afspanning De Hoorn te Steenhuffel was. Foodpairingtip: fazant met geroosterde wortelen en romige pastinaakcrème
Het bier is de perfecte partner voor dit gerecht met zijn volmondige smaak die de fazant en pastinaakcrème mooi aanvullen en zijn zachte zoete en fruitige tonen die matchen bij de wortelen.
Dit bier werd op relatief korte tijd een echte publiekslieveling. Fruitige en kruidige tonen duiken op in de neus van deze tripel. Ze worden mooi opgetild door een zacht mondgevoel en de mooie body van dit volmondige bier. Mild zoet, aangenaam fruitig met een zeer lichte bitterheid krijg je met dit bier een evenwichtige tripel in je glas. De naam verwijst naar de voormalige brouwerij Brasserie LeFort, die toebehoorde aan Marguerite Vandamme, vrouw van de eerste Omer Vander Ghinste. In 1911 werden alle brouwactiviteiten overgebracht naar de brouwerij van haar echtgenoot. Foodpairingtip: hazenrug met polenta en kastanjes
Hazenrug pair je bij de kastanjes.
Geef een reactie