Tijdens de coronacrisis werd het belang van lokaal shoppen meer en meer benadrukt. Groenten bij de boer om de hoek, kleding van een Belgisch merk… Maar we mogen natuurlijk onze Belgische en soms zelf dichte buren de brouwers niet vergeten. Daarom stelden we een korte lijst samen met lekkere bieren die heel dicht bij ons gebrouwen worden. Tijd voor lekkere ontdekkingen.
Kasteelbrouwerij Ter Dolen
Op zoek naar een bier met een rijke geschiedenis? Het Kasteel Ter Dolen bestaat al sinds de 16de eeuw. Vroeger een schuilplek voor abten en een zomerresidentie, nu een plek waar heel wat bijzondere bieren gebrouwen worden. Blond, donker, kriek, rouge, Armand en … deze tripel! Een blonde bink die hergist op de fles en waarin je de Middeleeuwen bijna kunt proeven.
Aardbeien, frambozen, krieken, vlierbessen en bosbessen. Het klinkt als een duur dessert, maar het zijn de ingrediënt van de heerlijk zoete Liefmans On the Rocks. Wat dit bier nog beter maakt? Het werd groot gemaakt door een vrouw; brouwmeester Rosa Merckx! Check zeker ook hun Kriek en alcoholvrij bier.
Ook in het centrum van Brugge wordt bier gebrouwen. En niet zomaar eentje. Brouwerij De Halve Maan maakt de beroemde Brugse Zot, de stevige Straffe Hendrik, het witbier Blanche de Bruges maar ook Sportzot. Wat dit bier zo uniek maakt? Het is alcoholvrij en bevat heel weinig calorieën. 41 kcal voor 100 ml, daar kan je niet mee misgaan.
Deze brouwerij combineert geschiedenis met technologie en duurzaamheid. Het resultaat zijn topbieren zoals Augustijn, Baptist, Piraat en natuurlijk Gulden Draak. Deze robijnrode tripel – iets heel uniek in de bierwereld – heeft toetsen van karamel, gebrande mout en koffie. Absoluut het proberen waard!
Met het bierkasteel schrijft Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck geschiedenis. Het is de naam van hun nieuw en imposant brouwerijcomplex in Izegem. Wat op zich reeds een unicum is, want de laatste honderd jaar werd in ons land geen enkele nieuwe brouwerij van scratch tot nieuwe site gebouwd. Kasteel Rouge is een unieke blend van Kasteel Donker en gemacereerde kersen. De robijnrode kleur, de stevige schuimkraag en de zoete aanzet resulteren in een speciaalbier met een evenwichtige smaak en subtiele toetsen van kersen. Deze allemansvriend smaakt extra goed als aperitief op een zonnig terras.
Geef een reactie